Lego пуска прототипни блокове, направени от рециклирани пластмасови бутилки, тъй като те „не са намалили въглеродните емисии“

...
Копенхаген, Дания — Датската Lego заяви в понеделник, че остава ангажирана
Коментари Харесай

Копенхаген, Дания — Датската Lego заяви в понеделник, че остава ангажирана с търсенето на устойчиви материали за намаляване на въглеродните емисии, дори след експеримент на най-големия производител на играчки в света за използване на рециклирани бутилки не проработи. Lego заяви, че е "решила да не напредва" в създаването на запазената си марка цветни тухли от рециклирани пластмасови бутилки, направени от полиетилен терефталат, известен като PET, и след повече от две години тестване "установи, че материалът не намалява въглеродните емисии."< /p>

Lego ентусиазирано обяви през 2021 г., че прототипните PET блокчета са станали първата рециклирана алтернатива, която е изпълнила своите „строги“ изисквания за качество, безопасност и игра, след експериментиране с няколко други повторения, които се оказаха недостатъчно издръжливи.

Компанията каза, че учените и инженерите са тествали повече от 250 варианта на PET материали, както и стотици други пластмасови състави, преди да заковат прототипа, който е направен с пластмаса, доставяна от доставчици в САЩ, които са одобрен от Агенцията по храните и лекарствата и Европейския орган за безопасност на храните. Средно еднолитрова пластмасова PET бутилка направи достатъчно суровина за десет 2 x 4 тухли Lego. на усилията за преминаване към по-устойчиви материали и намаляване на въглеродните си емисии с 37% до 2032 г., каза Lego.

Компанията каза, че "в момента тества и разработва Lego тухлички, направени от набор от алтернативни устойчиви материали, включително други рециклирани пластмаси и пластмаси, произведени от алтернативни източници като е-метанол."

Известен също като зелен метанол, е-метанолът се състои от отпадъчен въглероден диоксид и водород, създаден чрез използване на възобновяема енергия за разделяне на вода молекули.

Lego каза, че ще продължи да използва био-полипропилен, устойчивият и биологичен вариант на полиетилена - пластмаса, използвана във всичко - от потребителски и хранителни опаковки до гуми - за части в комплекти Lego като листа, дървета и други аксесоари.

„Ние вярваме, че в дългосрочен план това ще насърчи увеличеното производство на по-устойчиви суровини, като рециклирани масла, и ще подпомогне прехода ни към устойчиви материали“, се казва в него.

Lego е основана през 1932 г. от Оле Кърк Кристиансен. Името произлиза от двете датски думи leg и godt, които заедно означават „играй добре“. Името на марката е създадено без да знае, че lego на латински означава „сглобявам“.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР